29-12-2008

Bezoek Idre en omgeving

Vindt in Idre het hoog(s)te punt van de reis.

Zowel gezien in Noorderbreedte als in meters boven de zeespiegel.

Klik hier voor de routekaart van Mora naar Idre.

Informatie over Sörälvens Fiske Camping **** is hier na te lezen.
De camping heeft ook een eigen site in het Nederlands.

Een artistieke aanduiding voor dames-, kinder- en herentoiletgedeelte.

Aan de kopse kant van dit super schone servicegebouw liggen keuken en wasmachineruimte.

Moet de was worden gedaan? Geef Sylvia de was en de tijd en zij zorgt dat u deze weer keurig schoon terug krijgt.

Idre en omgeving bieden eigenlijk alles waar Zweden om bekend is. Bergen, bossen, rivieren, een waterval en misschien nog wel wat “late” sneeuw, die is achter gebleven na de winter. U kunt hier rendieren in het wild aantreffen, de hoogste waterval zien, de “tover”-weg mee maken, elanden, bevers en de Lapse cultuur bekijken. Liever wat rustiger aan doen, luieren aan de waterkant of zelf een visje verschalken. Ook dat kan, in de rivier, wat een grotere inspanning kost of achter het servicegebouw in de eigen vijver van de camping. Peter wil ze voor een leuke prijs nog voor je roken ook. En als dat gebeurd is, ziet de vis er uit zoals links is te zien.

De campingeigenaren, Peter en Sylvia, houden u, zo u wilt, aardig bezig. Na Falun zin in nog een kopermijn? Rij dan naar Røros.

In Floåsen, op een goede 20 km. van de camping, staat een eenzaam kerkje met een werkelijk schitterende doopvont.

Avontuurlijk ingesteld en wel zin in een stevige wandeling? Ga dan bij de kruising met de rivier niet links de brug over, maar rijdt rechtdoor naar Grövelsjön, aan de zuidzijde van het Långfjälletgebied. In dit hooggelegen gebied, direct grenzend aan Noorwegen, kunt u een muskusos tegen komen. Westelijk van het meer liggen bergen met hoogtes van 1200 tot 1300 meter. Zorg wel voor een goede uitrusting. Wat meer oostelijk ligt het natuurpark Töfsingdalen. Hier komen poolvossen, maar ook bevers en moerassneeuwhoeders voor. Meer interesse in de plantenwereld, ga dan op zoek naar orchideeën, Zweedse kornoelje of hjortron, een gewilde braam in de Scandinavische moerasgebieden.

Minder avontuurlijk, maar toch nieuwgierig, rijdt dan wel door naar de Noorse grens en neem een kijkje bij één van de enorme meren langs de grens, bijvoorbeeld het Fjellgutusjøen. Vervolg daarna de weg naar Sorken en ga bij de T-splitsing linksaf weg 26 op richting Zweedse grens. Bij Drevsjo linksaf wegnr. 218 (Kopparleden) op, die nèt voorbij Lillebo in Zweden ineens weer wegnr. 70 heet. Let wel op, rendieren en elanden kunnen het pad kruisen. Voor een kaart van deze route, klik hier.

Fulufjället, een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Midden-Zweden, kent een ongelooflijk rijke flora en fauna. In het park leven bruine beren (kijk hier naar een video over beren), lynxen, elanden, herten, vossen, bevers en zo af en toe laat zich een wolf zien. Verder zijn er de wolverines (veelvraten, kijk hier naar een video over veelvraten), de grootste van de marterfamilie, waar zelfs beren voor moeten oppassen. De adelaars, uilen, kraaien, raven en de kraanvogels dragen ook bij aan de diversiteit van de natuur. Pas op voor het verlegen korhoen (kijk hier naar een video over korhoenders) en de brutale Siberische gaai, de ‘vrienden van de wandelaars’ en dieven van sandwiches. De afwezigheid van begrazing door rendieren op de hoger gelegen gronden is in Zweden vrij uniek en heeft geleid tot een ongelooflijke rijkdom aan mossen en korstmossen. Maar liefst duizend verschillende soorten zijn herkend en beschreven waaronder het dodelijk giftige Wolfmos. De vogelrijkdom is groot met bijzondere soorten als de Laplanduil, Ruigpootbuizerd, Blauwborst en de Taigagaai. Kijk hier naar een video over auerhoenders of naar een video over bonte spechten, dieren die hier genoeg voorkomen. Je moet natuurlijk wel het nodige geluk en geduld hebben om ze te spotten.

Fulufjället ligt niet al te ver verwijderd van de camping en dankt zijn naam aan de berg Fulufjället, die ook in het park ligt en 1044 meter hoog is. Het park is 385 km2 groot, in 2002 geïnaugureerd door de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf van Zweden en daarmee onderdeel geworden van Pan Parks, het project dat natuurgebieden beschermt.

In het park ligt met ruim 90 meter de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. De route er naar toe, maar ook de terugweg, is hier beschreven.

Vlak vóór aankomst bij de parkeerplaats van het park slaan we linksaf in een gehucht (13 inw.) met de naam Mörkret. Hier ligt een elandenpark. Mogelijk is het leuk om ook hier een kijkje te gaan nemen. Wilt u vast kennis maken met de eland? Kijk dan hier naar een video over elanden.

Afhankelijk van het gezelschap (aantal en motivatie) verzorgen Sylvia en Peter ook gezellige avonden met een barbeque, pannekoeken of Noorse garnalen op de wok. Wij hebben er hele goede ervaringen mee opgedaan en denken er nog graag aan terug.

Een uitstapje naar de "Tover"-weg is ook iets bijzonders. Vanaf de camping rijden we naar Idre dorp en nemen over de brug de tweede weg naar links. We rijden dan richting Idrefjäll over de Bergevägen naar het Rogens natuurreservaat. Grote kans dat u aan het einde van deze weg een grote groep rendieren aantreft. Voor een kennismaking met deze rendieren wordt hier een video gepresenteerd.

Aan het einde van de weg is een parkeerplaats. Laat u niet misleiden door het bord doodlopende weg. Integendeel, rijdt gewoon rustig door over de keienweg tot het bord aan de linkerhand u vertelt wat te doen. Als u de Zweedse, Engelse of Duitse instructies opvolgt zult u een unieke ervaring opdoen.

Hier staan nog een paar video's over rendieren, elanden en bruine beren. Veel plezier er mee.

Als wij om 9 uur 's morgens ver- trekken bij de camping komen wij na 200 meter een rendier tegen. Het beest sjokt op zijn gemak over de aan- en afvoerweg richting de camping. Als we stoppen kunnen we achter het stuur rustig een foto nemen en het dier loopt op zijn dooie akkertje verder langs de combinatie. Waarom op zoek gaan naar een dier, dat zelf naar je toe komt? Schitterend, niet waar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten